HINGEDE ÖÖ

hingede öö

________

See lugu, mida ma nüüd tahan jutustada, algas vana-aasta õhtul, ja see ei olnud tõenäoliselt ainult juhus, kui üldse midagi saab vabandada ainult juhusega. Ma läksin välja. Siin linnas korraldatakse vana-aasta ärasaatmist väga mitmel viisil, mitte ainult kodudes ja restoranides. Ma oleksin võinud minna teatrisse. Sealne meeldiv pimedus, soe ja kaitsev, oleks mind ehk uinutanud. Esialgu jäin tänavale. Lasksin end suurlinna-üksindusest eksiteele viia. Keerutasin taskupõhja surutud sõrmede vahel piletit nii kaua, et jõudsin selle unustada. Üks paar, poiss ja tüdruk, tihedalt üksteise ümbert kinni hoides, möödus minust pooljoostes ja kadus siis äkki, nii et ma selle üle endamisi imestades kaugusse vaatama jäin.

Kuulsin, kuidas keegi mind tasakesi nimepidi hüüdis. Ilmselt olin hääle järgi pööranud valele poole, sest tundsin õrna puudutust teisel õlal. Agnese nägu tervitas mind naeratusega ja tundisn kohe suurt piinlikkust, et olin meie kokkulepitud kohtumise maha maganud. Võimalik ka, et see ei olnud tema, igatahes aasta hiljem ei oleks ma teda ära tundnud. Taas ajale ja paigale keskendudes ilmnes siiski, et just sel tänavanurgal me trehvama pidimegi. Aga selle juures ma ei tahaks nüüd pikemalt peatuda.
Üldsegi olen ma juba kirjutanud liiga palju. Seda mitte teha olnuks aga võimatu. Tähtsam siiski kummagi suuremast õigsusest on hoopis see valik ise – kas teha või mitte. Otsus, valik, piir, ei miski muu.

Nii otsustasin ma suure hoone kõrval üksi jäänuna läheneda kutsuvale valgusvihule, et veeta siin aeg, mis sellest aastast veel oli jäänud. Ja ma astusin sisse lahtisest uksest.

Oleksin sel õhtul võinud vanduda, et olin seal vareminigi viibinud, kuigi ruum mind tihtipeale üllatas eikusagilt ilmuvate ustega. Keegi ei vaevunud end tutvustama, sest nad olid juba oodanud mind kui ammust tuttavat, mina aga ajasin nad nii mõnigi kord sassi kellegi teisega, kuna nad ka ise ei paistnud mäletavat, kes nad täpselt on. Mind võeti seltskonda vastu – kas eksikombel või mitte, sellest ma juhtumisi ei hoolinud. Samuti ei tea ma tänini öelda, kas olin sattunud etendusele, kontserdile või õhtusöögile, ent tegelikult pole sel ka tähtsust. Vast kõige enam olin ma peategelane enda kirjutatud raamatus, läbi tegemas uuestisündi, laskmas end voolust kanda, juhituna üle treppide ja läbi koridoride oma mineviku valgusest ja varjudest, kaalumas koos teiste patustega oma süütut hinge.

_________

HINGEDE ÖÖ

Ruumirännak ühele Karl Ristikivi romaani ainetel Tartu Ülikooli muuseumis

Autor-dramaturg-lavastaja-näitleja-läbiviija-lavakunstnik-kostüümikunstnik-valguskunstnik-helikunstnik-reklaamikunstnik-videokunstnik-lavameister-tehnik-projektijuht: KRISTO KRUUSMAN, KIRKE MÖLLITS, JOOSEP SUSI, MEERI-ANN OSTROV, INGA SADRAK, LAURA NIILS, ERE L KAMA, KEILI RETTER, KAIJA M KALVET, HELENA SAARE, RENE M TAMM, LAURA A VAHTRA, JAANIKA TAMMARU, LEA MORGEN, HENRY GRIIN, NORA KAPLINSKI, MARI MÄGI, MARET TAMME, TOOMAS KRIPS, KARL E TAMMI, MERILI LAUR, MIRA GAYDAROVA, KAROLIINE PRUUL, JUHAN VIHTERPAL, MARGARET LOIK, ANDERS TOUGAARD, KRISTI NUUT, ERIKA SALL, ELISABETH REBANE, INGRID SAARE, LIISA H TIMMERMAN, MERILIN INNOS, IVAN DUDAR, LEENA I PIZZOLANTI, MIRJAM AAVAKIVI, JÖRGEN SINKA, KRISTJAN TAMMI, JOONAS VATTER, HENRIK LAINVOO, VEIKO SAAGO, ANU JAAGOSILD, MERILYN ELGE, DANEL ÜLPER, MIKK-ARTUR OSTROV, PAULA MAUER, ELSA NAGEL, KARL JÕGI, SANDRA LANGE, AN PRIKS jt
Tegevdramaturgid: MARET TAMME, HENRY GRIIN, KAIJA M KALVET, JOOSEP SUSI
Vastutav lavastaja: MARET TAMME
Peahelilooja: JUHAN VIHTERPAL
Esivalguskunstnik: MERILI LAUR, RENE M TAMM
Vanemstsenograaf: KEILI RETTER
Juhtivprodutsent: RAUL OREŠKIN, MAARJA MÄND, MARIE KLIIMAN jt
Ülemtehnik: IVAR PILVAR, EPP PEEDUMÄE, HANNES EINPAUL jt
Ametlik fotograaf: GABRIELA LIIVAMÄGI

Etendused: 27, 28, 29, 30, 31 detsember 2018 + 1, 5, 6, 7, 11 jaanuar 2019
Lisaetendused: detsember 2019 + jaanuar 2020

Teos valmis koostööna LTÜ G9, Tartu Uue Teatri ja Tartu Ülikooli Muuseumi vahel.
Täname: Kultuuriministeerium, Tartu linn, Eesti Kultuurkapital, Tartu Ülikooli muuseum, Karl Ristikivi Selts, Kristiina Malm, Reelika Tooming, Verner Liiv, Kaily Murdoja, Roosi Talvik, Sigrid Soomer, Tanel Karja, Reeli Lonks, Laura Porovart, Anu Sisask, Olivia Raudsik, Peeter Roosma, Kadi Roosma, Hedi-Liis Toome, Piret Kork, Mai-Brit Tänava, Tauri Trummal, Keirin Rebane, Artur Kärblane, Sille Annuk, Raimu Hanson, Riinu Räim, Gabriela Liivamägi, Triinu Reigo, Andrea Annus, Jaanus Kaasik, Karmen Velitschinsky, Inkari Lindve, Lisanna Lajal, Judith Parts, Jari Matsi, Richard Reiles, Auli Auväärt, Anna-Christi-Karita Aruksaar, Tiina Klooster, Margus Taavet, Magnus Valgre, Marju Bakhoff, Tambet Muide, Marie Kliiman, Hanna Marandi, Paula Põder, Diana Vuks, Diana Kahre, Lea Leppik, Tõnu Vuks, Kristiina Tiideberg, Kirke Maria Lepik, Liivi Ollino, Liis Seljamaa, Tiina Vint, Kristel Maamägi, Mari Kõiv, Stella Tsäko, Leelo Kriisa, Karoliina Kalda, Martin Tikk, Klaus-Peeter Ladva, Helene Toivanen, Kristi Näpping, Tõnu-Ott Külm,

facebook.com/labyrintg9

_________Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s